jueves, 3 de enero de 2013

Creative Commons

Des de l'aparició d'internet, els autors i artistes han perdut poc a poc els drets d'autor de les seves creacions, ja que a través del web tothom es lliure de veure i fins i tot de copiar el que s'hi troba. Per això, no fa gaire es va crearuna organització sense ànim de lucre anomenada Creative Commons que s'encarrega de donar diferents tipus de llicències de drets d'autor als llocs web que ho demanin i així reduir les barreres legals de la creativitat mitjançant la nova legislació i les noves tecnologies. 

El seu objectiu és facilitar als creadors de llocs webs que distrubueixin les seves pàgines i que terceres persones puguin veure i/o modificar-les. Ja que no es pot evitar que la gent segueixi veient i copiant molts llocs webs, els quals potser no ho volen, amb l'aplicació d'una llicència Creative Commons podran expressar que permeten que els usuaris facin amb les seves creacions. 

Cada propietari, depenent de les seves preferències, pot escollir un tipus de llicència o altra, ja que des de Creative Commons n'hi ha diverses. Per exemple: 


Reconeixement (BY): Permet a altres distribuir, retocar i crear a partir de l'obra del creador, fins i tot amb alguna finalitat comercial, sempre que donin crèdit al propietari per la seva creació original.


Reconeixement-CompartirIgual (BY-SA): Permet retocar i crear a partir de l'obra del creador, fins i tot amb finalitat comercial, però han de donar crèdit al creador amb idèntiques condicions.

Reconeixement-SenseObraDerivada (BY-ND): Permet la redistribució, comercial o no comercial, sempre que l'obra mantingui l'estructura inicial, és a dir, sense canvis, donant crédit al creador. 

Reconeixement-NoComercial (BY-NC): Permet distribuir, retocar i crear a partir de l'obra de manera no comercial. No estan obligats a llicenciar les obres derivades de l'original.

Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual (BY-NC-SA): Permet distribuir, retocar i crear a partir de l'obra de manera no comercial, sempre i quan donin crèdit al creador i llicencin les noves creacions sota idèntiques condicions. 

Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada (BY-NC-ND): És la més restrictiva. Permet descarregar les obres i compartir-les amb altres, sempre que donin crèdit, pero no permet canviar-les ni fer-les servir comercialment.

Per crear una llicència Creative Commons hem d'entrar a http://creativecommons.org/choose/ i seguir els passos que es demanen, tot depenent de quin tipus de llicència voldrem per el nostre web. 



Bibliografia: - http://creativecommons.org/licenses/
                      - http://ca.wikipedia.org/wiki/Creative_Commons

No hay comentarios:

Publicar un comentario